Submenu
Cursusdata en prijs
Deze cursus wordt op dit moment helaas niet aangeboden. Je kunt hieronder je e-mail adres invullen om eenmlaig een e-mail te ontvangen zodra deze cursus weer wordt aangeboden.
Voornaam:
E-mail:
Bij deze cursus staat het beter leren kijken, het toepassen van de algemene digitale fotografietechnieken en het maken van je eigen serie beelden centraal. We staan uitgebreid stil bij je gemaakte foto’s door het gezamenlijk bespreken van (voornamelijk) beeldtechnische en beeldinhoudelijke analyses.
Doelgroep
De cursus is bedoeld voor mensen die de belangrijkste functies* van hun digitale spiegelreflexcamera kennen, maar deze nog beter/gerichter willen leren gebruiken/inzetten. Je wilt meer leren over beeldopbouw, compositie, thematisch werken en het maken van series/reportages. Voor de mensen die bij ons een basiscursus hebben gevolgd, is dit de vervolgcursus bij uitstek.

* = beeldkwaliteit, beeldformaat, autofocus, brandpuntsafstanden, lichtsterkte, scherpstellen, scherpstelvergrendeling, lichtgevoeligheid(ISO), witbalans, licht meten, sluiter(tijd)voorkeuze,  diafragma(voorkeuze) en het gebruik van flitslicht.
Vereisten
  • Digitale spiegelreflex camera / Hybride camera: hybride camera = een camera die tussen een compact- en een spiegelreflexcamera in zit. Deze camera's hebben vaak een vast objectief en zijn wat kleiner uitgevoerd maar hebben wel de instelmogelijkheden van een spiegelreflex.
Inhoud
Les 1
Je wordt ontvangen in onze fotostudio. Je leert je medecursisten kennen door onder andere het bespreken van je favoriete (zelf gemaakte) foto. Je leert meer over het werken met verschillende lichtomstandigheden. Aspecten als contrastomvang, lichtintensiteit, schaduwen, lichtbronnen, flitsen en de kwaliteit van het licht, zullen aan bod komen. Je leert welke invloed deze aspecten op je camera-instellingen hebben en hoe je deze beeldend kunt inzetten. We sluiten de les af met het bespreken van de opdracht die je mee naar huis krijgt.
Sleutelwoorden: contrast, lichtintensiteit, schaduwen, lichtbronnen, lichtrichting, flitsen, licht kwaliteit, lichtafval, hard en zacht licht, opvallend en gereflecteerd licht, histogram, strijklicht
Les 2
We staan eerst uitgebreid stil bij de resultaten van de thuisopdracht. Aansluitend zullen we (praktijk)opdrachten uitvoeren die allen in het teken staan van het werken met fotografische verlichting en de samenhang tussen compositie en lichtgebruik.
Sleutelwoorden: fotografische verlichting, compositie, licht gebruik, praktijkopdrachten
Les 3
Tijdens deze les starten we met het onderdeel fotografische vormgeving. Centraal staat het  ‘anders’ leren kijken naar beeld door het behandelen van verschillende beeldaspecten, zoals: kadreren, leesrichting, ruimtesuggestie, vlakverdeling en afsnijden. We bekijken en bespreken foto’s van andere fotografen en je leert wat voor invloed je camera-instellingen en apparatuur kunnen hebben op je beeld.
Sleutelwoorden: ruimtesuggestie, vlakverdeling, kader, formaatcontrast, voorgrond/achtergrond, plaatsing, ordening.
Les 4
We gaan verder met het onderdeel fotografische vormgeving. We behandelen welke manieren er zijn om een foto georderend over te laten komen. Beeldaspecten die aan bod komen zijn compositie, lijnen in beeld, kijkrichting, vorm en restvorm.
Sleutelwoorden: compositie, kleur, lijnen in beeld, afsnijden,vorm en restvorm, kijkrichting, plaatsing, ordening.
Les 5
Hoe geef je meer inhoud aan je foto's? Welk effect heeft je foto op de toeschouwer? Met welke bedoeling ga je een foto maken? Op welke manieren kun je een foto interpreteren? Vertellen de foto’s die je maakt iets over jezelf? Wat is de relatie tussen vorm en inhoud binnen het beeld? Dat zijn allemaal vragen die we tijdens deze les gaan behandelen. Ook besteden we aandacht aan het selecteren van foto’s bij het samenstellen van een serie.
Daarnaast ga je ook je eigen opdracht formuleren die je tijdens les 7 gaat presenteren aan de groep. Wij zullen je helpen om een passende maar uitdagende opdracht te verzinnen. De opdracht mag eventueel ook in koppels uitgevoerd worden.
Sleutelwoorden: intentie, interpretatie, conceptfase, thematisch fotograferen, creativiteit, proces/product, serie, reportage, selecteren, presentatie.
Les 6
We gaan naar de firma Bootsma Technologies B.V. in Zwolle voor een workshop foto's plakken! Bootsma is een bedrijf gespecialiseerd op het gebied van lamineren en opplakken van foto’s in groot en klein formaat. Je leert wat de verschillen zijn tussen plaatmaterialen en beschermfolies. Er wordt uitgelegd wat er komt kijken bij het foto's plakken en als cursist ga je een aantal foto's die je zelf hebt meegenomen opplakken!
Sleutelwoorden: Foto's plakken, presentatietechnieken, presenteren, exposeren, Bootsma Technologies,
Les 7
Je hebt 3 weken de tijd gehad om de zelf samengestelde opdracht uit te voeren en gaat deze aan de groep presenteren. Na de presentatie gaan we gezamenlijk je foto’s uitvoerig bespreken. Dit geldt voor alle cursisten!