Submenu
Cursusdata en prijs
Deze cursus wordt op dit moment helaas niet aangeboden. Je kunt hieronder je e-mail adres invullen om eenmlaig een e-mail te ontvangen zodra deze cursus weer wordt aangeboden.
Voornaam:
E-mail:
Waar kijk je naar tijdens het fotograferen en waar kun je op letten, kortom hoe kun je er voor zorgen dat je foto’s interessant(er) worden? Dat zijn onderwerpen die je gaat leren tijdens deze cursus. Natuurlijk komt daarbij ook een stuk kennis over fotografie en gebruik van je camera bij kijken. We zullen beeld en kennis dan ook combineren tijdens de lessen door met een mix van theorie en praktijkopdrachten. Daarnaast krijg je ook een PLEK cursusmap mee naar huis met daarin de behandelde theorie en wekelijks een opdracht. Hiermee heb je een mooi naslagwerk.
Doelgroep
Wil je je fotografie meer uitdiepen en de vele mogelijkheden van je hybride- of spiegelreflexcamera beter leren kennen en gebruiken, met als resultaat mooiere en betere foto´s? Dan behoor je tot de doelgroep van deze cursus.
Vereisten
  • Digitale spiegelreflex camera / Hybride camera: hybride camera = een camera die tussen een compact- en een spiegelreflexcamera in zit. Deze camera's hebben vaak een vast objectief en zijn wat kleiner uitgevoerd maar hebben wel de instelmogelijkheden van een spiegelreflex.
  • Handleiding camera: zorg dat je de handleiding van je camera meeneemt.
  • Instelmogelijkheid: diafragma voorkeuze, vaak genoemd als 'A' of 'Av' stand op je camera.
  • Instelmogelijkheid: sluitertijd voorkeuze, vaak genoemd als 'S' of 'Tv' stand op je camera.
Inhoud
Les 1
We beginnen met een kennismaking en de uitleg over het gebruik van onze interactieve cursusomgeving mijnPLEK. Hierna pakken we de camera’s erbij en gaan we praktisch aan de slag met de cursusmap als handleiding. We staan tijdens deze les stil bij de vraag welke type camera’s er zijn en welke eigenschappen ze hebben. Vervolgens behandelen we de vele instellingen en camera-eigenschappen die van invloed zijn op de beeldkwaliteit en leggen daarmee de basis voor elke foto en afdruk die je straks gaat maken.
Sleutelwoorden: beeldsensor, (mega)pixels, (pixel)kwaliteit, megapixel-mythe, beeldverhouding, beeldformaat, bestandsformaat (JPEG en RAW), bestandsgrootte, dioptrie
Les 2
We beginnen deze les -net als alle volgende lessen- met het bespreken van de foto’s die je hebt gemaakt voor de opdracht(en). Daarna gaan we uitgebreid kijken naar het oog van de camera, namelijk het objectief. Er wordt antwoord gegeven op de vragen zoals: waarin zijn objectieven te onderscheiden, hoe werkt het diafragma in het objectief en wat voor effecten kun je er mee bereiken? Verder gaan we dieper in op het scherpstellen en het creëren van gewenste onscherpte.
Sleutelwoorden: brandpuntsafstanden, lichtsterkte, diafragma(voorkeuze), scherptediepte, (zoom)objectieven, scherpstelpunten, scherpstelvergrendeling, (handmatig) scherpstellen,
Les 3
Vandaag bespreken we de werking en de mogelijkheden van de sluiter in je camera. Hoe werkt bijvoorbeeld het ´bevriezen´ van tijd? Wat zijn de eigenschappen van lange en korte sluitertijden, ook wel belichtingstijden genoemd? Hoe kunnen we deze gebruiken?
Sleutelwoorden: sluiter(tijden), sluiterprioriteit, bewegingsonscherpte, bevriezen, bulb, statieven
Les 4
Nu je weet wat je kunt doen met sluitertijden en diafragma-instellingen en hier uitvoerig mee hebt kunnen oefenen wordt het in deze les tijd deze twee belangrijke elementen samen met een nieuw element, namelijk de lichtgevoeligheid (ISO), te combineren. Deze drie elementen zijn namelijk van elkaar afhankelijk, we noemen dit wederkerigheid.
Sleutelwoorden: wederkerigheid, sluitertijden, diafragmawaarden, stops, ISO
Les 5
Welke sluitertijd, of welk diafragma er door je camera wordt gekozen om een goed belichte foto te krijgen hangt helemaal af van de lichtomstandigheden en de interpretatie die je camera daaraan geeft. In deze les gaan we daarom kijken hoe je camera licht meet en op welke manier je invloed kunt uitoefenen op deze meting. Tot slot staan we stil bij de kleurechtheid (witbalans) van je foto’s en hoe je hier controle over kunt krijgen.
Sleutelwoorden: belichting meten, over- / onderbelichten, belichting vast zetten (AEL), kleurervaring, kleur(temperatuur), (handmatige)witbalans, Kelvin
Les 6
Flitsen kan erg sfeerbepalend zijn in foto’s. Flitslicht is vaak hard en overheersend. Op dag 6 besteden we volop aandacht aan de werking van je flitser en het flitslicht zelf. Je leert meer controle te ontwikkelen over de flitser en leert sfeer te behouden in je foto’s.
Sleutelwoorden: ingebouwde flitser, externe flitser, richtgetal, invulflits, rode ogen, flitslichtcompensatie, sfeer behouden, omnibounce
Les 7
Deze les staat in het teken van jouw vragen en wensen! Tijdens les 6 zal er een inventarisatie gemaakt worden van de vragen en wensen die iedereen heeft en op basis daarvan zullen we de inhoud van deze les bepalen. Ook is er tijdens deze les ruimte voor zonodig een stukje herhaling.